Dronning Louises Tehus

Huset blev oprindelig anvendt som gæstebolig til Bernstorff Slot under Christian IX’s regeringstid (1863-1906). Her fik hans hustru, Louise, anlagt en imponerende rosenhave foran huset, som man stadig kan nyde den dag i dag. Her opfostrede hun sine mange børn, der senere skulle komme til at udgøre rygraden i mange af Europas royale familier, og gøre hende selv kendt som Europas svigermor.

Dronning Louise interesserede sig for roser – en passion hun udlevede her i den smukke Rosenhave, som hun flittigt og omhyggeligt passede. Når hun fremviste Rosenhaven, kunne hun samtidig servere te for sine mange gæster i det hyggelige Dronning Louises Tehus.

I mange år stod huset tomt, men i 2013 blev den fine, stråtækte perle renoveret med stor respekt for både historie og stil. I dag fremstår huset nyfortolket i skønne farver, med smukke tekstiler på de polstrede stole og et specialdesignet tapet på væggene, der bærer husets navn. Åbningen af Dronning Louises Tehus er sket i samarbejde med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, der har ansvaret for drift og vedligeholdelse af hele Bernstorff Slotshave, og det forpagtes af teselskabet Chaya.

ROSENHAVEN

Det var Dronning Louises store passion for roser, der i slutningen af 1800-tallet inspirerede hende til at anlægge en rosenhave foran det lille stråtækte hus, der tidligere var blevet brugt som gæstebolig til slottet.

Her tilbragte hun og kong Christian IX mange somre sammen med deres seks børn, ligesom Dronning Louise inviterede på te i haven, når gæsterne kom på besøg for at nyde hendes enestående samling af roser. Roserne er klatreroser eller slyngroser, som de også kaldes, for kvinderne var på den tid iklædt krinolinekjoler og kunne derfor ikke bøje sig ned for at dufte til roserne. Roserne er da også klippet og formet, så de selv ligner krinolinekjoler.

I 2000 blev haven genskabt med udgangspunkt i en plan fra Dronning Louises tid, dagbogsnotater fra hendes slotsgartner og et enkelt billede fra haven, som den så ud i 1880’erne.
I dag fremstår rosenhaven autentisk og enestående med et udvalg af de historiske rosensorter, der også prydede haven på Dronning Louises tid.

SE VORES MENUKORT her

BOOK BORD her

Vi opfordrer altid til at bestille bord.

BESTIL GAVEKORT her

Du er også velkommen til at skrive til os på dl@chaya.dk eller ringe på 3132 3960 i vores åbningstid.
For private arrangementer bedes du ligeledes kontakte os på laerke@chaya.dk