Te univers

VIDEN OM TE

Al te stammer fra tebusken ’Camellia Sinensis.’ Den er en stor busk eller et lille træ med en slank, kuplet vækstform. Verdens ældste tetræ skal stå på Simao-egnen i Yunnan. Det regnes for 1.700 år gammelt, det er 20 m højt og har en stammetykkelse på 1 m. Den store forskel på færdigbehandlet te ligger i forarbejdningen af de høstede teblade. Dette resulterer i store forskelle på den færdige te – både visuelt, duft- og smagsmæssigt. Man skelner mellem to hovedvarianter: Sinensis og Assamica.

Assamica har et større blad, og bliver mere kraftig, og det er derfor ofte den man bruger i English Blend. Det dyrkes i det øvrige Asien, Afrika og Sydamerika.
Sinensis er et mere fint blad og giver mere aroma. Det dyrkes i Kina, Japan og Ceylon.

Tebusken vokser i sur jord på højder fra niveau med havet til 2.500 meter over havet. I store højder bliver busken mindre og vokser langsommere, men kvaliteten på teen bliver bedre. Planten er grøn året rundt, og lader man den vokse ud, opnår den en højde på op til 30 meter. Ellers holdes hele plantagen i buskform (ca. 1 meter), så plukkerne let kan komme til at plukke de unge skud, samt at busken i denne størrelse laver nye skud. I sæsonen kan hver busk plukkes ca. hver 7. dag.

TEEN I FARVER

Hvid te de helt friske skud på tebusken, som plukkes tidligt på foråret, før tebusken begynder at blomstre.
Grøn te er den te som dannes ved tørring af friskplukkede teblade.
Sort te grøn te, der er knust og oxideret af luften. Iltningen giver tebladene den karakteristiske sorte farve.

SE MERE på chaya.dk

DOWNLOAD VORES KATALOG her